Польща проведе дослідження на місці пам'ятника УПА в Грушовичах

Вівторок, 15 травня 2018, 15:11

Інститут національної пам’яті Польщі 24-25 травня проведе археологічні дослідження на цвинтарі у селі Грушовичі неподалік Перемишля, щоб з’ясувати, чи поховані там члени Української повстанської армії.

Про це передає "Польське радіо".

В ІНП запевнили, що про намір провести дослідження сповістили посла України в Польщі та Об’єднання українців у Польщі, а їхніх представників запросили до участі в роботі як спостерігачів.

Польська сторона повідомила про свої наміри надто пізно, вважає відповідальний секретар української Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті Святослав Шеремета. За його словами, повідомлення про заплановані дослідження "за тиждень до їх початку є щонайменше неправильним".

"Не кажучи вже про погодження з українською стороною самого факту проведення досліджень відповідно до міжурядової угоди та узгодження їхньої терміну. Нині українські спеціалісти, котрі можуть оцінити ці дослідження на професійному рівні, мають вже заплановані інші експедиції. Як бачимо, польська сторона не хоче діалогу і порозуміння. Це прикро, але вже не дивно", – заявив Шеремета.

Як відомо, Інститут національної пам’яті України ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на вандалізм щодо українських пам’ятників на території Польщі. Як відомо, український пам'ятник у Грушовичах був знесений 26 квітня 2017.

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона надасть своє бачення легалізації українських пам'ятників у Польщі.

Україна звернулася до Польщі з пропозицією відновлення співпраці між інститутами нацпам’яті, міністерствами культури та міжнародними комісіями, котрі займаються історичними питаннями.

Міжурядова польсько-українська комісія з історичних питань проведе зустріч найближчим часом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: