Польща пропонує Україні провести спільні ексгумаційні роботи в Грушовичах - посол

Вівторок, 17 квітня 2018, 14:39

Польща пропонує Україні провести спільні ексгумаційно-пошукові роботи в селі Грушовичі, на місці поховання 12 воїнів Української повстанської армії, де минулого року польські націоналісти демонтували пам’ятник.

Про це посол Польщі Ян Пєкло сказав на прес-конференції на тему: "Польсько-українські відносини у політичній, економічній і гуманітарній сферах. Двосторонній торговельний обмін та технічна допомога Україні", повідомляє УНІАН.

"Ми пропонуємо спільно провести ексгумаційні роботи в Грушовичах, де місцева влада розібрала нелегальний пам'ятник УПА. Якщо там є людські останки - то могила буде відновлена", - сказав він.

При цьому Пєкло зауважив, що минулого року у Польщі не зафіксовано жодного випадку знищення чи демонтажу українських пам'ятників.

Посол також заявив, що відновлення пошукових та ексгумаційних робіт на території України не може бути умовою для відбудови українських пам'ятників на території Польщі.

"Ми хочемо говорити про пам'ятні місця на території Польщі. Віце-прем'єр Пьотр Ґлінський ще в лютому пропонував створити комісію, яка проводитиме інвентаризацію і по кожному випадку розглядатиме можливість легалізації пам'ятників, що були нелегально збудовані", - сказав Пєкло.

Він заявив, що влада Польщі не погодиться на одноразову масову легалізацію українських пам'ятників.

Пєкло також нагадав про запровадження Україною заборони на видачу дозволів щодо проведення польськими спеціалістами пошуково-ексгумаційних робіт останків поляків.

"Ми вважаємо, що ця заборона є кривдою і негативно впливає на наші двосторонні відносини", - наголосив посол.

Раніше у канцелярії польського президента заявили, що Україна не виконує домовленостей щодо ексгумації тіл поляків, які були досягнуті Петром Порошенком і Анджеєм Дудою у Харкові в грудні минулого року.

Як відомо, Інститут національної пам’яті України ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на вандалізм щодо українських пам’ятників на території Польщі, зокрема, на кладовищі у Грушовичах під Перемишлем.

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона надасть своє бачення легалізації українських пам'ятників у Польщі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.