Польща очікує погодження ЄС щодо будівництва паркану на східному кордоні

Середа, 16 травня 2018, 13:32

Європейська агенція з безпеки продуктів харчування (EFSA) у липні-серпні оголосить висновки щодо проекту будівництва паркану уздовж східного кордону Польщі, який має зупинити поширення африканської чуми свиней дикими кабанами.

Про це заявив міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Кшиштоф Юргель, передає Inwestycje.pl.

"Рішення у справі паркану проти кабанів буде прийнято тільки після висновків EFSA", – сказав міністр,  додавши, що Варшава вже напрацювала необхідні документи.

Законопроект щодо паркану вже готовий, будівництво має початися цьогоріч. Також будівництво подібних парканів обмірковують Німеччина та Данія, куди вірус АЧС поки не дістався.

Вартість будівництва стіни завдовжки понад 1 тис. км становить 230 млн злотих (понад 53 млн дол.). При цьому в перший рік функціонування вартість її утримання та обслуговування сягне 190 млн злотих (понад 54 млн дол.). Стіну будуватимуть упродовж 2018-2021 років. Паркан буде проходити вздовж кордону з Калінінградською областю РФ, Литвою, Білоруссю та Україною.

Загалом у Польщі з 2014 року зафіксовано 104 спалахи АЧС, при цьому 81 — цього року. Крім того, за цей час хворобу АЧС виявлено у майже 900 диких кабанів поблизу польсько-білоруського кордону, а також в околицях Варшави.

Африканська чума свиней – це вірусна хвороба, що вражає домашніх свиней та кабанів. Смертність через цю хворобу у господарствах, де вирощують свиней, досягає 100%. Люди не чутливі до вірусної інфекції. Проте захворювання впливає на можливість торгівлі свининою та призводить до економічних збитків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.