Прем'єр Литви: ми не будемо країною, що ввозить дешеву робочу силу

Четвер, 17 травня 2018, 10:28

Уряд Литви мусить ввести квоти на іноземних працівників деяких професій, щоб захистити трудову конкурентоспроможність власних громадян.

Про це заявив прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс, передає Delfi.lt.

Він підкреслив, що квоти стосуються некваліфікованих працівників.

"Що стосується людей інших професій, яких не вистачає в нашій країні, ми не можемо лібералізувати і дозволити ввозити дешеву робочу силу, ми говоримо про некваліфікованих працівників, тому в силу необхідності, ми вважаємо, потрібно ввести квоти. Приміром, якщо в країні не вистачає тисячі водіїв, а ми бачимо, що у нас на ринку є 500, ми не погодимося дати квоту на 1000, ми повинні захистити наших працівників", - сказав Скверняліс.

За його словами, якщо дозволити ввезення дешевої робочої сили, то зарплати в Литві знизяться. Прем'єр сказав, що уряд також виступає проти приїзду працівників у відрядження, якщо за них не платять податки в Литві.

"Працівники, які одержали дозвіл на роботу в Польщі, приїздять до Литви працювати у відрядження, тут вони не платять ніяких податків. Але ми вважаємо, що вони повинні отримати дозвіл на роботу в Литві, не може діяти нинішня система, ми повинні ввести посилення", - сказав він.

За словами Скверняліса, паралельно будуть зменшувати бюрократію у випадку з працівниками, які вже отримали дозвіл на роботу в Литві.

"Ми затвердили спрощення порядку для тих людей, які легально приїжджають в Литву, отримують дозвіл на роботу, відмовляємося від деяких бюрократичних процедур, які змушують людей звертатися до посередників", - сказав він.

16 травня уряд схвалив пропозиції робочої групи у зв'язку з удосконаленням процедур міграції. Робоча група запропонувала ввести квоти на ввезення з третіх країн працівників тих професій, яких не вистачає в Литві і посилити порядок приїзду в Литву у відрядження громадян третіх країн. Виняток буде стосуватися тільки висококваліфікованих спеціалістів із третіх країн. Відповідальні міністерства і відомства повинні підготувати відповідні поправки до законів до 1 жовтня.

У минулому році у Литві робочі візи або посвідки на проживання на підставі роботи були надані майже 34,5 тис. іноземців, з них близько 20 тис. - громадянам України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.