У Польщі завершився перший день робіт на місці зруйнованого пам'ятника УПА

Четвер, 24 травня 2018, 20:14

На кладовищі у польських Грушовичах завершився перший день археологічного дослідження на місці зруйнованого пам'ятника УПА, яке має на меті встановити, чи дійсно там були поховані члени українського формування.

Про це пише Gazeta Wyborcza.

"Ми працюємо на фундаменті. До нашого здивування, фундамент великий. Має форму хреста розмірами 3 на 3,5 м і товщиною близько 70 см. Крок за кроком ми повинні розкришити фундамент механічним обладнанням, – заявив віце-президент ІНП Кшиштоф Шваґжик.

За його словами, у п'ятницю можна буде зробити висновки про те, чи є під пам'ятником людські останки.

"Якщо нічого немає, то очікування українців, щоб ввести це місце в реєстр військових поховань, є необґрунтованими. Однак, якщо там є останки і члени команди, які мають величезний досвід, підтвердять, що це останки членів УПА, то згідно з законом і традицією, ці останки будуть поховані. Кожен з цих людей буде мати свою могилу", - сказав Шваґжик.

При цьому він наголосив, що пам'ятник воїнам Української повстанської армії не будуть відновлювати чи встановлювати новий.

Секретар державної комісії із питань увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни і політичних репресій Святослав Шеремета спостерігає за роботами.

"Ми можемо знімати і фотографувати роботи", - підтвердив він.

За його словами, дослідження у Грушовичах не були погоджені з Києвом, і Варшава порушує договір між урядами Польщі та України про місця пам’яті та місця поховання від 1996 року.

Як відомо, український пам'ятник у Грушовичах був знесений 26 квітня 2017 року. Інститут національної пам’яті України ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на вандалізм щодо українських пам’ятників на території Польщі.

Директор українського ІНП Володимир В'ятрович заявив, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона надасть своє бачення легалізації українських пам'ятників у Польщі.

Україна звернулася до Польщі з пропозицією відновлення співпраці між інститутами нацпам’яті, міністерствами культури та міжнародними комісіями, котрі займаються історичними питаннями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.