Лавров пропонує за два місяці надати Донбасу особливий статус і провести вибори

Вівторок, 29 травня 2018, 15:50

Зустрічі міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки" матимуть карикатурний характер без рішень питання про особливий статус Донбасу та розведення сил на лінії зіткнення.

Про це заявив глава Міністерства закордонних справ РФ Сергєй Лавров, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я переконаний: поки ці два лакмусових папірці ми не розрулили - Станицю Луганську та "формулу Штайнмаєра", подальші зустрічі на рівні міністрів будуть виглядати якось карикатурно", - сказав Лавров.

За його словами, так звана формула Штайнмаєра передбачає надання спочатку тимчасового статусу Донбасу, а потім, після доповіді представників ОБСЄ за підсумками виборів на непідконтрольній Україні території, приблизно за два місяці, надання постійного особливого статусу цим територіям.

Очільник російського зовнішньополітичного відомства звинуватив Україну у небажанні відводити війська під Золотим, Покровським і Станицею Луганською. Говорячи про "формулу Штайнмаєра", він зазначив, що згідно з мінським домовленостями повинен бути прийнятий закон про особливий статус Донбасу.

"Він готовий давно, треба ввести його в дію і провести вибори", - розповів міністр.

"Давайте домовимося, що цей закон тимчасово набуде чинності, коли закриються виборчі дільниці, і на постійній основі - коли ОБСЄ видасть остаточну доповідь з підтвердженням підсумків виборів. Це звичайно місяці два займає", - переконує Лавров.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, перебуваючи в Києві 29 травня, заявив, що сподівається на активізацію роботи "нормандського формату". Штайнмаєр також сподівається, що розгортання місії ООН допоможе досягнути миру на Донбасі.

Раніше Петро Порошенко заявив, що 1 червня заступник глави його адміністрації вирушить у Берлін для підготовки зустрічі у нормандському форматі на найвищому рівні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.