Польща не проти ексгумації віднайдених решток на місці зруйнованого пам'ятника УПА

Вівторок, 29 травня 2018, 16:28

Польща не проти проведення археологічно-ексгумаційних робіт решток, виявлених на місці археологічних розкопок під колишнім пам'ятником УПА в Грушовичах.

Про це заявив віце-президент Інституту національної пам'яті Польщі Кшиштоф Шваґжик, передає "Польське радіо".

У Шваґжика запитали, чи після досліджень у Грушовичах існує шанс на те, що Україна погодиться на проведення археологічно-ексгумаційних робіт. Він відповів, що Польща показала: їй нічого приховувати, "дослідження були прозорими, і, як видно, дали відповідь на кілька запитань, які роками турбували як польську, так і українську сторони".

Після проведення триденних археологічних розкопок у Грушовичах думки українських та польських експертів, які брали участь у розкопках, розділилися.

Секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, який був на місці розкопок, заявив, що за попередніми висновками групи українських експертів, серед 18-ти поховань є щонайменше три поховання воїнів УПА.

Натомість, польські експерти з Інституту національної пам’яті наполягають, що проведені археологічні й судово-медичні дослідження не дають підстав стверджувати, що на місці демонтованого пам'ятника виявлено могили членів УПА.

Українські історики, опираючись на архівні документи, спробували встановити імена похованих у Грушовичах українців.

За їхніми даними, це станичний ОУН Тимко Базилевич – "Мороз", курінний лікар УПА Павло Клочник – "Сірко", старший стрілець, сапер УПА Дмитро Грицаль – "Дубенко", член боївки СБ – "Гонта" та районний референт СБ Дмитро Козак – "Марко".

Пам’ятник на кладовищі в Грушовичах був зведений в 1994 році. Його побудували у формі воріт, половини яких об'єднано у верхній частині металевим гербом України. На дошках був напис "Героям УПА. Слава борцям за волю України". Три роки тому з пам’ятника знято таблиці присвячені УПА. В останні роки пам’ятник неодноразово нищили і паплюжили. 26 квітня 2017 року рішенням війта ґміни Стубно, на території якої розташоване село Грушовичі, пам’ятник було демонтовано.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.