П’ятеро екс-президентів закликали до примирення України і Польщі

Вівторок, 29 травня 2018, 09:02

Колишні президенти України та Польщі у спільному зверненні закликали захистити процес примирення між польським та українським народами.

Як інформує "Польське радіо", відкритий лист із таким закликом підписали колишні президенти Польщі Броніслав Коморовський та Алєксандер Кваснєвський, а також також колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко.

Президентський лист було представлено ЗМІ на конференції Фонду Александра Кваснєвського "Amicus Europae" та Інституту Броніслава Коморовського у Варшаві в понеділок.

Автори листа наголошують, що доробок польсько-українського примирення є "великим досягненням вільної Польщі та вільної Україна", до якого спричинилися всі президенти та владні команди у Варшаві і Києві, а також суспільства обох країн.

У документі мовиться, що польсько-українське примирення та співпраця "належать до життєво важливого інтересу обох народів, має вагоме значення для майбутнього всього регіону Центрально-Східної Європи", а також є "стратегічно важливим для безпеки східного флангу НАТО і ЄС, що зіштовхуються з викликом російської агресії проти України".

"Тому ми з великим занепокоєнням стежимо за явищами, що трапилися останнім часом, які загрожують примиренню та співпраці", – зазначено в листі. Колишніх президентів турбує передусім "зростання суперечок та негативних емоцій навколо болючого досвіду в історії взаємних відносин".

Автори документа переконують, що важке минуле "має заохочувати сучасних поляків та українців продовжувати зусилля задля примирення і співпраці з думкою про краще майбутнє наших народів і держав".

"Ми не можемо бути заручниками історії. Ми мусимо вчитися поважати іншу історичну вразливість і шукати в минулому передусім те, що нас об’єднує", – написали колишні президенти.

Свій заклик екс-президенти Польщі та України адресують "державній владі та суспільствам, особливо активним у процесі примирення церквам, самоврядуванням, неурядовим організаціям, ЗМІ, середовищам вишів – всім прихильникам примирення, зближення та дружби" між поляками та українцями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: