У Білорусі український журналіст Шаройко отримав 8 років за "шпигунство"

Середа, 30 травня 2018, 14:54

Український журналіст Павло Шаройко вироком білоруського суду отримав вісім років ув'язнення за шпигунство ще в лютому поточного року. 

Про це заявив голова Комітету державної безпеки Білорусі Валерій Вакульчик, передає Interfax.by.

"Вісім років. Цей суд відбувся ще в лютому. В принципі, його вина доведена", - сказав він, додавши, що нині Шаройка утримують в СІЗО КДБ.

Верховний суд Білорусі розглядав справу в закритому режимі.

Разом з тим, говорячи про можливий обмін українського журналіста на громадянина Білорусі Юрія Політика, якого судять в Україні теж за шпигунство, Вакульчик сказав, що не виключає такої можливості, однак зазначив, що ці справи не пов'язані.

Він нагадав, що Мінськ раніше уже обмінював засуджених. Зокрема, за словами глави КДБ, раніше Білорусь обміняла кадрового розвідника, "якого ми затримали кілька років тому, на наших громадян, які були затримані в іншій державі".

Як відомо, 17 листопада 2017 року у Білорусі за підозрою у шпигунстві затримали журналіста "Українського радіо" Павла Шаройка.

Шаройку закидають створення агентурної мережі у республіці. Білоруський КДБ стверджує, що після затримання Шаройко зізнався, що "є співробітником розвідки і працює під прикриттям у званні полковника". При затриманні у нього нібито знайшли копії розвідувальних повідомлень "Центру".

За даними КДБ, координацію розвідувальної діяльності здійснював співробітник головного управління розвідки Міноборони України Ігор Скворцов, який діяв під прикриттям посади радника посольства України в Мінську. За діяльність, не сумісну з дипломатичним статусом, Скворцов був висланий з Білорусі.

Україна, керуючись принципом взаємності, вислала з країни білоруського дипломата.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.