У Польщі судять українця, який наймав на рабську працю робітників з України і Білорусі

П'ятниця, 6 квітня 2018, 12:53

До Варшавського окружного суду надійшов обвинувальний акт проти українця та поляка, яких звинуватили у торгівлі людьми.

Про це у четвер, 5 квітня, повідомили в Окружній прокуратурі Варшави, інформує "Польське радіо".

У справі йдеться про найм українців та білорусів на рабську роботу у закладах громадського харчування. Звинувачення охоплюють період від липня 2015 року до жовтня 2016 року.

"Злочин торгівлі людьми загрожує позбавленням волі не менше трьох років, а максимальне покарання – це 15 років ув’язнення", - поінформував речник варшавської окружної прокуратури Лукаш Лапчинський.

40-річний К. (громадянин Польщі) і 30-річний С. (громадянин України) були затримані у Варшаві у жовтні минулого року. Мірослав К. не зізнався у висунутих звинуваченнях. К. перебуває під арештом, а щодо С. застосовані запобіжні заходи.

"Борис С. зізнався у висунутих йому звинуваченнях і дав пояснення, у яких він описав деталі злочинів. Він сказав, що працювати на Мірослава К. він почав у 2015 році спочатку як фізичний працівник у ресторані. Згодом К. запропонував йому роботу "старшого" над іншими працівниками та особи, яка шукатиме чергових осіб на роботу", - сказав прокурор.

Як встановили слідчі, жертвами обох чоловіків могли стати щонайменше 17 осіб. Щодо цих осіб застосовано урядову програму підтримки жертв торгівлі людьми. Крім того, обвинувачені готувалися вчинити злочини проти двох чергових українок, "поселяючи їх у контрольованому ними хостелі та підписуючи з ними кредитні договори і вексельні форми".

"Ми встановили, що організатори злочину, використовуючи важку матеріальну ситуацію осіб з-за східного кордону, наймали їх в Білорусі та Україні, організовували їхній приїзд до Польщі нібито на надійну та добре оплачувану роботу", - сказав Лапчинський. Іноземці не знали чинних у Польщі процедур щодо працевлаштування та легалізації перебування.

"У закладах громадського харчування на терені Варшави їх використовували до багатогодинної роботи (…), за що працівники не отримували зарплатні у встановленому терміні, або винагорода залежала від подальшого виконання праці, що не дозволяло їм самостійно відмовитися від неї, побоюючись втратити вже зароблені кошти", - додав прокурор.

Проти найнятих осіб використовували психологічний, словесний тиск та фінансові штрафи. Найняті працівники жили у готелях для робітників та приватних квартирах у Варшаві, орендованих організаторами злочину. Житлові умови там слідчі назвали "скандальними". На додаток, їхнє життя було під повним контролем торговців людьми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.