Земан розповів про виробництво "Новічка" у Чехії

П'ятниця, 4 травня 2018, 08:26

Президент Чехії Мілош Земан стверджує, що на території країни в невеликих кількостях виготовляли нервово-паралітичну речовину сімейства "Новічок", якою у Британії отруїли колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньку.

Про це Земан заявив в ефірі телеканалу Barrandov, повідомляє видання Ceske Noviny.

Його заява базується на даних звіту військової розвідки, за якими на території Інституту військових досліджень у Брно у листопаді минулого року виготовляли і випробовували нервово-паралітичну речовину A230, що належить до сімейства "Новічок".

"Висновок був такий, що у нас його виробляли і тестували, хай і в невеликих кількостях, а після випробування знищили. Ми знаємо, коли це було і де… Було б лицемірством вдавати, що нічого не сталося" - заявив Земан.

У той же час, за оцінкою Земана, екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли речовиною A-234.

Міністр оборони Чехії Карла Шлехтова заявила, що інформація, оприлюднена президентом Чехії, відноситься до розряду секретної і вона не може її коментувати.

"Чеська Республіка лише турбується про захист цих речовин, і якщо їх випробовували, то всі вони на даний момент знищені. "Новічка" на території Чехії немає" - заявила Шлехтова.

Наприкінці березня прем’єр Чехії Андрей Бабіш заявив, що Росія перетнула межу, назвавши Чехію однією з можливих країн виробництва речовини, якою отруїли Сергія і Юлію Скрипалів. Тоді Чехія видворила трьох російських дипломатів.

Тоді Мілош Земан не погодився з оцінкою уряду і попросив спецслужби підготувати для нього звіт про можливе чеське походження "Новічка". Опозиційні депутати через це звинуватили його у державній зраді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.