У Вільнюсі за жорсткі коментарі про росіян судитимуть співробітника мерії

Субота, 5 травня 2018, 14:59

Співробітника мерії Вільнюса, відповідального за громадський порядок, притягнули до кримінальної відповідальності за публічну образу росіян.

Як повідомляє Delfi, прокуратура висунула Дарюсу Келу обвинувачення і вже передала справу до Вільнюського дільничного суду.

Келу звинувачують в зв'язку з коментарями, які він раніше написав до статей про військовий конфлікт в Україні та російські військові навчання в Калінінградській області.

У коментарі в лютому 2017 року Кела писав, що Росія - ворог Литви і всього світу, країна злиднів, голоду і невдах, і вона буде знищена. В інших коментарях він називав росіян "кацапами", а Росію - "смердючою фашистською державою, якою керує олігарх фюрер Путін".

В одному з коментарів він радіє, що на сході України "були вбиті кацапи, які вбили тисячі людей, тому зараз тілами кацапів в Україні засіяні поля, їх не прибирають, вони там гниють на полі бою, але є від них і одна користь - трупи солдат звироднілої Росії удобрюють українську землю".

Він також писав, що "від кацапа іншої користі і бути не може", тому Росія, яка окупувала Україну - це "звироднілий постачальник трупів для України, а основний замовник цих трупів - злочинний фюрер Путін".

За словами прокурора, Кела не тільки насміхається над росіянами за національною ознакою, а й принижує їх.

Кела свою провину не визнає - він запевняв в суді, що в 2014 році сам написав близько 30 скарг до прокуратури у зв'язку з коментарями, в яких насміхалися над росіянами і євреями.

"Я не налаштований проти будь-якого народу чи його представників, я по-громадянськи налаштована людина, тому я подавав до Генпрокуратури скарги - я вважаю це своєю громадською та громадянської діяльністю, а зараз мене за це віддали під суд", - сказав Кела в суді.

Він заявив, що в коментарях писав не про російський народ, а про Росію як державу і про агресивну політику її керівництва.

Якщо суд доведе провину Кели, йому загрожує штраф, обмеження волі, арешт або позбавлення волі терміном до двох років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.