Найбільший спонсор кампанії за Brexit має зв’язки з Кремлем - ЗМІ

Понеділок, 11 червня 2018, 10:29

Найбільший донор кампанії за вихід Великої Британії з ЄС мільйонер Аррон Бенкс має зв’язки з російськими бізнесменами і зустрічався з дипломатами РФ.

Про це повідомляє The Times.

Видання отримало електронні листи Бенкса і його бізнес-партнера Енді Вігмора, які свідчать, що обидва неодноразово контактували з російськими чиновниками, щоб обговорити можливості бізнесу та питання, що становлять взаємний інтерес під час кампанії за Brexit і після неї.

Бенкс після референдуму випустив книгу, в якій написав, що мав лише одну зустріч з представником Путіна - у вересні 2015 року він зустрічався з послом РФ у Британії Олександром Яковенком.

Однак, за даними видання, Бенкс та Яковенко провели ще одну зустріч у листопаді 2016 року – через три дня після візиту британскього депутата-євроскептика Найджела Фараджа до Дональда Трампа.

Арон Бенкс, Дональд Трамп, Найджел Фарадж та Енді Вігмор
Аррон Бенкс, Дональд Трамп, Найджел Фарадж та Енді Вігмор

Також повідомляється, що Бенкс та Вігмор були представлені Яковенку Олександром Удодом, якого вважають російським розвідником, і якого вислали з Британії після отруєння Сергія та Юлії Скріпаль у Солсбері.

Яковенко запропонував ділову угоду, за якою Бенкс та Вігмор братимуть участь у роботі однієї з шести російських золотодобувних компаній.

Бенкс у коментарі Reuters заперечив підзори щодо співпраці з росіянами заради виходу Британії з ЄС.

"Були не тільки росіяни: ми зустрічалися з людьми із різних країн, ми також проінформували Державний департамент у Вашингтоні, ми також зустрічалися з провідними представниками посольства в Лондоні. Отже, якщо ми російські шпигуни, ми також повинні бути американськими шпигунами", - сказав він.

В той же час він підтвердив, що мав дві зустрічі з послом РФ, але заперечив, що коли-небудь отримував російські гроші за участь в кампанії Brexit.

"Ні, звичайно, ні. Ви знаєте, якщо б я і брав гроші, я все ще чекаю свій чек. Ця інформація абсолютне сміття - це схоже на полювання на відьм", - додав Бенкс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.