Болгарія вирішила не вбивати корову за незаконний перетин кордону ЄС

Вівторок, 12 червня 2018, 11:15

Після великого міжнародного протесту Болгарія у понеділок прийняла рішення врятувати життя корові Пєнці, яку планувала убити, бо та перетнула кордон Європейського Союзу без необхідних документів.

Про це повідомляє Reuters.

Минулого місяця Пєнка, яка паслася в районі болгарського села Копиловці, дійшла до болгарсько-сербського кордону і забрела на територію Сербії, яка не входить до ЄС.

Через два тижні корову повернули власнику, однак болгарські чиновники наполягали, що Пєнку слід приспати через суворі правила ЄС. Згідно з ними, тварини мають перетинати кордон ЄС з документами, які підтверджують, що вони здорові, Пєнка ж перетнула кордон незаконно.

Загроза смерті Пєнки викликала протести у соціальних мережах, зокрема у Болгарії, де євроскептики представляли корову жертвою брюссельської бюрократії. Активісти із захисту прав тварин, серед яких колишній "бітл" сер Пол Маккартні, підписували петиції із проханням до Болгарії врятувати життя 5-річній корові.

Болгарське агентство із безпеки продуктів погодилося розглянути справу Пєнки і у понеділок заявило, що лабораторні тести підтвердили: корова здорова.

"Очікується, що корові дозволять повернутись до колишнього дому у селі Мазарачево до кінця цього тижня", - заявило агентство.

Група активістів із організації "Чотири лапи" заявила, що таких випадків, як з Пєнкою – чимало, адже щодня десятки безпритульних тварин безперешкодно переходять кордон Європейського Союзу.

"Було б дуже жорстоко убити усіх цих тварин. Я сподіваюся, якщо у європейському законодавстві буде прогалина, то справа Пєнки допоможе вирішити ці проблеми", - зазначив речник організації Явор Гечнєв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.