Європарламент закликав інституції ЄС відмовитися від програм "Касперського"

Четвер, 14 червня 2018, 09:42

Депутати Європейського парламенту закликали інститути ЄС вкладати більше грошей в кібербезпеку, а також зажадали припинити використовувати продукти "Лабораторії Касперського".

Відповідну резолюцію підтримали 476 депутатів, повідомляє Euractiv.

Резолюція не є юридично обов'язковою, але її найбільш спірний пункт викликав побоювання, що Брюссель поставив перед собою мету чинити тиск на іноземні технологічні компанії.

Найбільш серйозний крок вказано в кінці документа. Депутати Європарламенту просять "провести всебічне вивчення програмного забезпечення, ІТ та комунікаційного обладнання та інфраструктури, які використовуються в установах, щоб виключити потенційно небезпечні програми і пристрої".

У першій такого роду заяві євродепутати закликають інститути ЄС "заборонити використання софта, яке було підтверджено як шкідливе, такого як продукти "Лабораторії Касперського".

У середу ввечері, через кілька годин після голосування в Європарламенті, генеральний директор компанії Євген Касперський сказав, що голосування "вітає кіберзлочинність в Європі".

Він оголосив, що компанія припиняє свою роботу з поліцейським агентством Європол в рамках проекту No More Ransom, партнерства між владою і компаніями для виявлення шкідливих програм.

"Я не хочу нічого робити, щоб ще більше заохочувати балканізацію Інтернету, але я вважаю, що рішення, прийняте в Європі, не залишає мені вибору, окрім як прийняти остаточні заходи. "Лабораторія Касперського" лише намагалася позбавити світ від кіберзлочинності", - сказав він.

Прес-секретар компанії заявив, що "Лабораторія" призупинить свою роботу з Європолом "поки ми не отримаємо додаткові офіційні роз'яснення від Європейського парламенту".

Нагадаємо, уряд Нідерландів ухвалив рішення відмовитися від використання антивірусного програмного забезпечення компанії "Лабораторія Касперського".

Британський уряд раніше випустив нове попередження про ризики для безпеки при використанні російського антивірусного програмного забезпечення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.