Сійярто: Війна з Росією не може бути виправданням порушення прав угорців

Понеділок, 25 червня 2018, 07:59

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що війна з Росією не може і не має бути виправданням тому, що Україна "порушує права угорців".

Про це міністр заявив в інтерв'ю телеканалу "1+1", яке вийшло в ефір ввечері 24 червня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми підтримуємо територіальну цілісність і суверенітет України, але ваша війна з Росією не може і не має бути виправданням, чому ви порушуєте права угорців", - заявив Сійярто.

За його словами, Угорщина і надалі підтримуватиме територіальну цілісність України, оскільки це "важливіше, ніж усі проблеми", але Угорщина не розглядає це як виправдання для порушень двосторонніх багатосторонніх зобов'язань України.

"Я сподіваюся, що колись в майбутньому це буде вирішено і тоді ми зможемо повернутись до атмосфери, яку ми мали перед вереснем минулого року (прийняття закону про освіту – Ред.), - додав глава МЗС Угорщини.

Також Сійярто заявив, що сприймає за образу те, що є українці, які вважають, що Угорщина схвалює окупацію частини території країни: "Це дійсно мене ображає".

При цьому він зауважив, що не розуміє, чому українці висловлюють побоювання, що на заході країни можуть бути сепаратистські настрої на користь Угорщини: "У вас війна, але залиште угорців у спокої. Мені здається, що це дуже погано, що ви звинувачуєте угорців, або ображаєте угорців через те, що у вас війна з Росією".

Як повідомлялось, за підсумками переговорів у п’ятницю минулого тижня Угорщина знизила рівень вимог до України щодо закону про освіту - тепер йдеться не про скасування мовної норми, а про виконання двох пунктів рішення Венеціанської комісії. 

Угорщина також офіційно відмовилася від вето щодо проведення окремої зустрічі лідерів НАТО за участі українського президента Петра Порошенка, але і надалі блокує Комісію Україна-НАТО 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.