ЄС: Україна має вжити заходів для попередження нападів на ромів

Вівторок, 26 червня 2018, 12:39

Представництво ЄС в Україні вважає неприйнятними випадки нападів на ромів та закликає піддати правосуддю відповідальних і вжити заходів для попередження майбутніх нападів.

Про це йдеться у заяві, з якою представництво ЄС виступило за погодженням з головами місій країн-членів Європейського Союзу в Україні.

"23 червня від ножових поранень помер 24-річний чоловік ромської національності під час нападу на поселення ромів у Львові, а також було поранено чотири інші особи, серед яких жінка і 10-річний хлопчик. Ми висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким загиблого та бажаємо чимшвидшого одужання пораненим", - мовиться у заяві.

ЄС вважає такі напади, як і випадки залякування ромів, неприйнятними. Відзначаючи оперативну реакцію поліції Львова на інцидент, у Євросоюзі наголосили, що правоохоронці повинні працювати над попередженням нападів.

"Життєво важливо, щоб правоохоронні органи України вжили негайних й ефективних заходів для попередження та припинення таких дій і піддали правосуддю всіх, хто виявиться відповідальними", - заявили в ЄС.

У заяві наголошується, що ЄС надає великого значення правам ромів, які залишаються особливо вразливою групою в Україні. ЄС продовжує виступати на користь їхнього захисту та їхніх прав.

Як повідомлялося, у суботу пізно ввечері в результаті нападу зловмисників на табір ромів на вулиці Трускавецькій на околиці Львова одна особа загинула, четверо отримали травми.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд висловив стурбованість у зв’язку з низкою атак, спрямованих проти ромської громади в Україні, та закликав українську владу провести належне розслідування.

Рада Європи засудила напад на табір ромів у Львові і вимагає прозорого і швидкого розслідування інциденту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.