Україна та Росія шпигували за місією Нідерландів з розслідування MH17 - ЗМІ

Середа, 27 червня 2018, 09:35

Українські та російські спецслужби проводили масштабне стеження за членами нідерландської місії, яка приїжджала в Україну для розслідування катастрофи рейсу MH-17.

Про це повідомила нідерландська програма новин RTL Nieuws із посиланням на джерела.

За даними журналістів, слідчі, військові та дипломати, залучені в розслідування катастрофи Боїнга на території України, прослуховувалися у їхніх готельних номерах та шляхом встановлення шпигунського программного забезпечення на електронних приладах.

За даними джерел, хоча шпигування з боку України, яка входить у міжнародну команду слідчих, є дуже чутливим питанням, стеження з боку російських спецслужб було більш структурованим та обширним.

Оскільки стеження велося у великих масштабах, всі нідерландські співробітники пройшли інструктаж із захисту себе та своєї електроніки. Їм рекомендували не користуватися громадським Wi Fi, однак їхні електронні прилади чомусь самі активувалися і намагалися під'єднатися до інтернету.

Усі конфіденційні обговорення нідерландські співробітники проводили тільки в посольстві в спеціально обладнаних кімнатах. Розмови за межами цих приміщень вважалися небезпечними.

У готелях нідерландці знаходили пристрої для прослуховування, а після повернення у Нідерланди на їхніх електронних приладах було виявлено шкідливе програмне забезпечення. Пристрої були перепрошиті, а деякі знищені.

Нідерландська опозиція вимагає роз’яснень від України. "Важливо, що це вийшло на поверхню, Нідерланди повинні заявити Україні: цього не може бути. Ми на одному боці і нам не слід працювати із секретним порядком денним", - заявив депутат від "Зелених лівих" Брам ван Ойк.

Уряд Нідерландів, схоже, знав про прослуховування. У спільній відповіді прокуратури, поліції, Міністерства юстиції та безпеки, МВС та МЗС, а також Міноборони Нідерландів йдеться, що "можливо, інші сторони хотіли зібрати розвіддані". 

"MH17 розбився у зоні конфлікту, де свою роль відіграють геополітичні інтереси. У своєму річному звіті Служби загальної розвідки та безпеки Нідерландів вже згадували, що все більше і більше країн таємно намагаються збирати інформацію за допомогою цифрової шпигунської діяльності, щоб використати цю інформацію в геополітичних цілях", - йдеться у заяві.

Окремо наголошується, що між Нідерландами та РФ залишаються напружені відносини, у тому числі через російську критику розслідування щодо MH17. Росія ж, стверджується у заяві, таємно та у цифровій формі впливала і намагалась вплинути на процеси ухвалення рішень та суспільну думку в різних країнах.

У заяві зазначається також, що нідерландських співробітників "постійно попереджали про можливість прослуховування".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: