Лідери ЄС після багатогодинних переговорів домовились щодо міграції

П'ятниця, 29 червня 2018, 10:29

Після понад 10 годин переговорів та спроби Італії заблокувати рішення лідери ЄС досягли домовленості щодо міграції на саміті в Брюсселі.

Про це ідеться у висновках, ухвалених Європейською Радою на засіданні в Брюсселі у п’ятницю. 

Італія, до берегів якої прибуває велика кількість мігрантів з Північної Африки, погрожувала заблокувати рішення лідерів, якщо її вимоги не будуть виконані. 

Після завершення переговорів, які тривали ледь не до ранку п’ятниці, лідери ЄС домовились створити центри для мігрантів у тих країнах, які на це добровільно погодяться.

У цих центрах Євросоюз визначатиме, хто з мігрантів справді потребує політичного притулку, а хто є економічним біженцем, а тому має бути повернений у країну походження. 

Наразі не відомо, які країни погодились розмістити такі центри. Із цих країн біженців розподілятимуть у інші держави ЄС, які добровільно погодяться їх прийняти.

Рішення саміту також передбачає посилення зовнішніх кордонів Європейського Союзу, зокрема, шляхом посилення Європейської прикордонної служби Frontex.

ЄС погодив створення так званих "платформ висадки мігрантів" за межами ЄС, спрямованих на боротьбу з контрабандистами, які заробляють на нелегальному перевезенні мігрантів через Середземне море.

Крім того, ЄС погодився збільшити фінансування для Туреччини, із якою блок має угоду про стримування потоків біженців, та виділяти більше коштів для країн Північної Африки. 

Також держави ЄС погодились, що країни-члени повинні вживати всіх заходів, аби запобігти "вторинній міграції" - процесу, за якого шукачі притулку, зареєстровані в одній державі ЄС, подорожують до іншої. 

Наразі не відомо, чи допоможуть ці домовленості канцлеру Німеччини Ангелі Меркель задовольнити вимоги сестринської партії ХСС та уникнути політичної кризи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.