Екс-президент Естонії радить Україні "перевести державу в інтернет", щоб вдарити по корупції

Понеділок, 4 червня 2018, 12:41

Перехід держави до цифрових послуг здатен допомогти Україні на шляху боротьби з корупцією.

Про це в інтерв’ю "Європейській правді" заявив колишній президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес.

"Я вважаю, що головна складова нашого успіху – те, що ми обрали шлях на "цифровізацію". Коли держава переходить в інтернет, це робить її прозорішою. Загалом є два типи корупції. Перша – і це часто корупція високого рівня – це коли люди платять, щоби посадовець зробив щось незаконне. Друга – це плата за законні дії, за дозвіл, за довідку, за візит до лікаря. За те, що посадовець і без оплати мав би зробити. І саме остання викликає велике обурення у суспільстві", - сказав він.

За словами Ільвеса, "переведення держави в інтернет прибирає простір для цієї корупції".

"У нашій системі для отримання дозволу достатньо просто заповнити всі документи і надати ті дані, які гарантують цей дозвіл. Вам просто нема кому заплатити – ви ж не будете давати хабар своєму комп’ютерові!" - зазначив екс-президент.

Інший приклад, який він наводить, це – штрафи за перевищення швидкості.

"Мої латвійські друзі скаржаться, що в Естонії вони не можуть уникнути штрафу, якщо їх зупинив поліцейський з "радаром", в той час як у Латвії це все ще можливо. А розгадка проста: щойно їх машину "відзняли" – фото з радару передається до комп’ютерної системи з поміткою "перевищення" швидкості. І наш поліцейський це також знає! Можливо, він і хотів би взяти 10 євро та "забути" про порушення, але він не змусить комп’ютер про це забути!" - додав Ільвес.

Детальніше читайте в інтерв'ю на сайті ЄвроПравди: "Екс-президент Естонії: Україна хоче до НАТО? Тоді вам спершу доведеться вступити до ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.