Парламент Литви визнав "Росатом" загрозою нацбезпеці

Середа, 6 червня 2018, 11:47

Литовський парламент затвердив висновки розслідування незаконного впливу на політичні процеси, проведеного комітетом з національної безпеки і оборони, визнавши групи "Росатом" і MG Baltic загрозами.

Про це пише Delfi.

За прийняття таких висновків проголосували 88 депутатів, 18 - утрималися. Понад півроку комітет проводив розслідування спроб деяких підприємців чинити незаконний вплив на політиків, керівників і працівників держпідприємств, відомств і установ. Також перевірялися механізми фінансування партій, прагнення російської держкорпорації "Росатом" брати участь у секторах, важливих для національної безпеки Литви.

Представляючи висновки проведеного комітетом розслідування, голова комітету нацбезпеки Вітаутас Бакас зазначив, що втручання груп інтересів у політичні процеси в державі носило системний характер, тривало багато років, і з цим не можна миритися.

Однією з найважливіших частин проведеного комітетом розслідування про вплив бізнес-груп на політику була енергетика і роль "Росатому" в закритті Ігналінської АЕС.

У висновках комітету йдеться про те, що в цьому році планується оголосити конкурс на будівництво комплексу для відходів Ігналінської АЕС, а у "Росатома" є в цьому питанні спільні інтереси з контрольованим Дарюсом Моцкусом концерном MG Baltic. Як стверджує комітет, непрозорі зв'язки "Росатома", контрольованої ним німецької компанії Nukem і MG Baltic з політиками, держслужбовцями, керівниками підприємств створювали імовірно незаконний вплив при прийнятті органами державної влади і управління рішень і реалізації проектів на стратегічному підприємстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: