"Витягнути ногу з болота": у Сеймі Литви хочуть очистити країну від "Росатома"

Четвер, 31 травня 2018, 21:02

Литві слід прийняти принципові рішення для "очищення" країни від компаній, діяльність яких не сумісна з інтересами національної безпеки країни.

Про це заявив голова комітету національної безпеки і оборони Сейму Литви Вітаутас Бакас, передає Delfi.

За його словами, перша серед таких компаній - російський атомний гігант "Росатом", який до цих пір у Литві є підрядником закриття Ігналінської АЕС.

За словами Бакаса, однією з найважливіших частин проведеного комітетом розслідування про вплив бізнес-груп на політику була енергетика і роль "Росатому" в закритті ІАЕС.

"Важливо зрозуміти, що ми все ще не забезпечили собі енергетичну незалежність. Ми зробили один крок, але друга наша нога все ще в болоті і вже не один рік ми все ніяк не можемо цю ногу витягнути", - сказав Бакас, після того, як були затверджені висновки розслідування.

За його словами, в Литві є громадяни, які підтримують енергетичну залежність.

"Потрібні дуже сміливі та принципові рішення для того, щоб ми могли очистити Литву від компаній, які не сумісні з інтересами національної безпеки. Міністерство енергетики зруйнувало міф, який створювався з 2004 року, про те, що без "Росатому" ми цю Ігналіну не закриємо. У світі діють 40 підприємств, які можуть зробити цю роботу. США, Японія, Європа. Ми точно можемо вибрати дружнє підприємство", - сказав Бакас.

У висновках комітету йдеться про те, що в цьому році планується оголосити конкурс на будівництво комплексу для відходів Ігналінської АЕС, а у "Росатома" є в цьому питанні спільні інтереси з контрольованим Дарюсом Моцкусом концерном MG Baltic. Як стверджує комітет, непрозорі зв'язки "Росатома", контрольованої ним німецької компанії Nukem і MG Baltic з політиками, держслужбовцями, керівниками підприємств створювали імовірно незаконний вплив при прийнятті органами державної влади і управління рішень і реалізації проектів на стратегічному підприємстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.