Словаччина вибрала американські винищувачі замість російських

Середа, 11 липня 2018, 15:05

Уряд Словаччини вирішив придбати 14 винищувачів F-16 американського виробництва, щоб замінити застарілі російські Міг-29.

Про це повідомило словацьке Міністерство оборони.

"На основі ретельного аналізу ми вибрали найкраще рішення, тому що вони (F-16) є одними з головних сучасних машин з точки зору ціни, якості та можливостей, а також того, що ми можемо дозволити собі, як країна", - сказав міністр оборони Петер Гайдош.

Словаччина обрала нові F-16, надавши їм перевагу над шведськими літаками Gripen, назвавши американські винищувачі більш сучасними, згідно з аналізом відомства. Крім того пропозиція США була дешевшою. 

"Департамент оборони порівнював ціну, боєприпаси, витрати на підготовку льотчиків та наземний персонал, логістику, завершення інфраструктури, строки доставки та інші операційні витрати до 2040 року", - йдеться у повідомленні.

Словаччина, член НАТО, має контракт з Росією на технічне обслуговування 12 літаків Міг-29 до осені 2019 року.

Контракт вартістю від 20 до 50 млн євро на рік, за яким десятки російських техніків базуються на словацькій військовій авіабазі, необхідно виконувати навіть після того, як уряд підпише угоду про купівлю нових літаків, поки він очікує поставки. Передача F-16 може зайняти до 2023 року.

Пентагон підтвердив можливість продажу Словаччині ракет та винищувачів F-16.

Словаччина планує витратити близько 6,5 млрд євро до 2030 року на модернізацію своїх збройних сил. Витрати на оборону повинні вирости з 1,2% валового внутрішнього продукту в цьому році до 1,6% у 2020 році і 2,0% до 2024 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.