Словаччина відклала рішення про заміну російських винищувачів

Середа, 20 червня 2018, 16:17

Словаччина відкладе рішення про те, чи купувати американські винищувачі F-16 або шведські винищувачі Gripen, щоб замінити застарілі російські Міг-29.

Про це заявив прем'єр-міністр Петер Пеллегріні, пише Reuters.

Спочатку передбачалося, що Міністерство оборони представить аналіз двох варіантів до 29 червня для затвердження урядом, але Пеллегріні сказав, що це занадто важливе рішення, щоб його приймати під тиском.

"Я хочу бачити порівняльні пропозиції, щоб виключити будь-які сумніви. Це серйозне рішення на мільярди євро", - зазначив він.

Словаччина, член НАТО, має контракт з Росією на технічне обслуговування 12 літаків Міг-29 до осені 2019 року.

Контракт вартістю від 20 до 50 мільйонів мільйонів євро на рік, за яким десятки російських техніків базуються на словацькій військовій авіабазі, необхідно продовжити навіть після того, як уряд підпише угоду про купівлю нових літаків, поки він очікує поставки.

Нові літаки Gripen можуть бути доставлені у термін від 18 до 24 місяців, в той час як передача F-16 може зайняти до 2023 року.

Міністерство не розкриває інформацію про закупівлі та витрати на технічне обслуговування літаків. Пентагон також підтвердив можливість продажу Словаччині ракет та винищувачів F-16

Словаччина протягом багатьох років вела переговори з виробником Gripen - компанією Saab, перш ніж міністр оборони Петер Гайдош, який представляє коаліційну націоналістичну і євроскептичну партію SNS, призупинив переговори і запросив інших учасників торгів. Це викликало критику з боку партнерів по коаліції, що затримки з закриттям угоди продовжать залежність Словаччини від Росії.

У Saab заявили, що в разі успіху угоди перемістять зі Швеції в Словаччину центр обслуговування літаків, який може обслуговувати Gripen в декількох європейських країнах.

Сусідні Угорщина й Чехія теж використовують "гріпени". Болгарія, єдина інша держава-член ЄС, яка як і раніше покладається на радянські Міг-29, на початку цього місяця зажадала заявок на купівлю 16 нових або уживаних винищувачів для їхньої заміни.

Словаччина планує витратити близько 6,5 млрд євро до 2030 року на модернізацію своїх збройних сил. Витрати на оборону повинні вирости з 1,2% валового внутрішнього продукту в цьому році до 1,6% у 2020 році і 2,0% до 2024 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.