Путін і Нетаньяху зустрілися в Кремлі на тлі бомбардувань авіації РФ в Сирії та "угоди" з Трампом

Четвер, 12 липня 2018, 11:25

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху зустрівся з президентом Росії Владіміром Путіним у Москві для переговорів, присвячених іранській присутності в Сирії - питанню, яке, як очікується, очолить порядок денний майбутнього російсько-американського саміту.

Про це пише Time.

У той час як російський та ізраїльські лідери сіли за стіл переговорів в Кремлі, високопоставлений іранський посланник також зустрівся у Москві з Путіним у четвер на тлі інтенсивних дипломатичних зусиль Сирії напередодні саміту в Гельсінкі в понеділок з президентом США Дональдом Трампом.

Нетаньяху назвав теплими зв'язки між Росією і Ізраїлем, підкресливши, за його словами, їхню ключову стабілізуючу роль для Близького Сходу.

"Кожен такий візит - це можливість для нас діяти разом і спробувати стабілізувати ситуацію в нашому регіоні, підвищити безпеку і стабільність", - сказав Нетаньяху.

"Очевидно, що наша увага зосереджена на Сирії та Ірані. Наша думка відома, що Іран повинен покинути Сирію".

Як Сполучені Штати, так і Ізраїль стурбовані зростаючою військовою присутністю Ірану в Сирії, де він надає життєво важливу допомогу силам президента Башара Асада.

Ізраїль неодноразово заявляв, що не дозволить Ірану або його шиїтським союзникам встановити постійну присутність в післявоєнній Сирії.

Росія, ще один ключовий союзник Асада, попередила, що було б нереалістично очікувати повного відходу Ірану з країни.

Проте останнім часом намітилися ознаки досягнення компромісу між ключовими гравцями.

За повідомленнями ЗМІ, на зустрічі в понеділок у Гельсінкі Путін і Трамп могли б досягти угоди, яка передбачала б розгортання сирійських урядових сил уздовж кордону з утримуваною Ізраїлем стороною Голанських висот та вивід іранських сил і їх союзників "Хезболли" з цього району.

У той час як Росія і Іран розгорнули свої сили в Сирії, щоб допомогти підтримати уряд Асада, їхні інтереси не завжди збігаються. Росія також підтримує теплі стосунки з Ізраїлем і демонструє готовність враховувати його інтереси безпеки.

"Ми знаємо про ваші побоювання, давайте детальніше поговоримо про них", - сказав Путіну Нетаньяху.

Ізраїльські військові 11 липня випустили ракету Patriot, щоб збити безпілотний літальний апарат сирійських повстанців, який проник в повітряний простір Ізраїлю з Сирії, заявив Нетаньяху.

Він додав, що Ізраїль очікує, що Сирія буде суворо дотримуватися угоди 1974 року, яка встановить демілітаризовану зону вздовж свого кордону і обмежить кількість сил, які кожна сторона може розгорнути в межах 25 кілометрів (15 миль) від зони.

Напередодні російська авіацію провела бомбардування, які були націлені в район басейну річки Ярмук, що межує з окупованими Ізраїлем Голанськими висотами і Йорданією, і який утримується союзниками терористів ІДІЛ. Таким чином авіація РФ нанесла перших ударів у цьому районі від початку війни.

Війська президента Сирії Башара Асада та його союзники відновили контроль у південній провінції Дераа (зокрема на кордоні з Йорданією та Ізраїлем), а більшість повстанців прийняла умови капітуляції і погодилася здати зброю і техніку урядовій армії за посередництва РФ. Повстанці хочуть покинути південний регіон і переміститися на північний захід, що межує з Туреччиною. Там залишився їхній останній опорний пункт.

Сполучені Штати раніше пригрозили, що здійснять "тверді і належні заходи" у відповідь на порушення сирійським урядом перемир'я, але повстанці заявили, що США сказали їм не чекати ніякої американської військової підтримки.

Таким чином Асад за вирішальної допомоги Росії та Ірану відновив контроль над більшістю сирійських територій, захоплених повстанцями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.