Естонія, Латвія й Данія створять штаб Північної дивізії

Четвер, 12 липня 2018, 14:17

Міністри оборони Естонії, Латвії та Данії на саміті НАТО підписали заяву про створення командування багатонаціональної Північної дивізії.

Про це повідомило Міністерство оборони Естонії.

В статусі країн-учасниць також заяву підписали міністри оборони Канади, Великої Британії та Литви.

"Це природний крок до зміцнення стримування і оборони НАТО. Якщо на саміті в Уельсі союзники вирішили створити штабні елементи НАТО, а у Варшаві вирішили розмістити в Балтійських країнах та Польщі бойові групи союзників, то тепер ми зможемо говорити про цілісний військовий штаб, сфокусований на Латвії та Естонії", - сказав міністр оборони Естонії Юрі Луйк.

Розмір штабу багатонаціональної Північної дивізії та підрозділів підтримки складе близько 300 осіб. Штаб дивізії буде підкорятися розміщеному в Щецині (Польща) штабу Північно-східного корпусу. Штаб розпочне роботу у вересні цього року, досягне первинного оперативного потенціалу в першій половині наступного року, а повного оперативного потенціалу — в середині 2020 року.

"Регіон Балтійського моря нині є одним з найбільш уразливих регіонів НАТО, і дуже важливо, щоб структура управління Альянсу відповідала реальним загрозам НАТО і, в разі необхідності, буде мати можливість управляти масштабними операціями з колективної оборони", - заявив міністр оборони.

Штаб буде одночасно працювати в Адажи (Латвія) і Данії, при цьому розміщений у Данії штабний елемент буде готовий до швидкого перекидання у разі кризи.

У завдання штабу будуть входити постійний оперативний огляд того, що відбувається в регіоні, командування підпорядкованими йому бригадами, він буде координувати, планувати і синхронізувати навчання та операції з різними відомствами та іншими підрозділами. Він також буде проводити вишкіл підпорядкованих йому підрозділів і забезпечувати їм всебічну підтримку.

В довгострокові плани входить участь у роботі штабу всіх рамкових держав, розміщених в Балтійських країнах та Польщі бойових груп союзників.

Дивізія зазвичай складається з 2-4 підрозділів розміром з бригаду і різних підрозділів підтримки, наступний за нею рівень командування — корпус.

У ході саміту НАТО 16 держав-членів Альянсу і три країни-партнери домовилися про проведення спільних закупівель боєприпасів. Лідери країн НАТО затвердили нову ініціативу "Чотири тридцятки" з посилення здатності силового блоку швидко реагувати на загрози.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: