У люблінського воєводи заперечили зневажливе ставлення до загиблих українців

Вівторок, 17 липня 2018, 09:29

Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек рішуче заперечує, що коли-небудь у будь-якій формі відмовляв у співчутті чи зневажливо висловлювався про загиблих українців.

Про це йдеться у заяві речника Люблінського воєводства Радослава Брузки.

"У зв’язку з цитованою в медіа заявою міністра Павла Клімкіна, в якій він стверджує, що люблінський воєвода Пшемислав Чарнек начебто "без краплі співчуття зневажливо відгукнувся про загиблих українців" мусимо висловити однозначний протест" - йдеться у заяві.

За словами речника, заяви люблінського воєводи мали абсолютно протилежний зміст.

"Мої дії жодним чином не спрямовані на українців чи Україну. Україна - наш сусід та союзник, українці - наші друзі. Переважна більшість українців сьогодні не підтримують бандеризм. Переважна більшість українських селян не підтримали бандерівців у 1940-х роках" - цитує Брузка виступ воєводи від 10 липня.

У воєводстві також заперечують тезу Клімкіна, що "кілька сотень" українських жертв видаються воєводі взагалі не вартими уваги".

"Люблінський воєвода рішуче зазнача, що це абсолютна неправда" - йдеться у заяві.

"Пшемислав Чарнек висловлює жаль з приводу однозначно хибних заяв міністра. Тільки на підставі істини можна побудувати будь-які міжособистісні відносини, тому Люблінський воєвода нагадує про повагу до нього у частині його висловлювань та діяльності" - наголосили у воєводстві.

Нагадаємо, Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек назвав провокацією події в селі Сагринь, де за участі президента України Петра Порошенка відбулося вшанування українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році.     

Глава МЗС України Павло Клімкін вважає, що Чарнек перейшов межу людяності, коли почав "ділити загиблих українців і поляків на суттєвих і несуттєвих".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.