Тристоронні переговори щодо транзиту газу продовжаться восени

Вівторок, 17 липня 2018, 18:28

Група експертів високого рівня зустрінеться в середині вересня для обговорення питання транзиту газу через Україну після 2019 року.

Про це після тристоронніх переговорів у Берліні 17 липня заявив віце-президент Єврокомісії з питань енергетики Марош Шефчович, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Це був довгий, але дуже продуктивний день (...) У нас є спільна угода, що сьогоднішня зустріч була не просто заходом, ми продовжимо восени", - сказав він.

За його словами, група експертів високого рівня зустрінеться в середині вересня. "Ми зустрічатимемося що шість-вісім тижнів і триматимемо ситуацію на контролі", - зазначив Шефчович.

"Формування довіри під час цих переговорів дуже важливе. Сьогодні ми розпочали переговори про те, як забезпечити транзит газу через Україну в 2020 році найнадійнішим способом. Тристоронній процес - найбільш ефективний у тому, що стосується пошуку спільних рішень", - наголосив Шефчович.

У свою чергу глава Міненерго РФ Олександр Новак заявив журналістам, що українська газотранспортна система буде забезпечена нормальним завантаженням у найближчі п’ять-десять років у зв'язку з планами щодо збільшення постачання російського газу в Європу.

"Сьогодні обговорювалося питання щодо обсягів постачання. Ми бачимо, що зростає споживання в Європі, збільшуються обсяги і постачань газу через Україну, зокрема. Це пов'язано із загальним зростанням споживання газу в Європі, і за результатами 2017 року, і вже в 2018 році за результатами першого півріччя", - сказав він.

"Крім того, ми вже розуміємо на сьогодні, що в період найближчих п'яти-десяти років обсяги поставок європейським споживачам будуть ще більші, ніж у 2017-2018 роках. Може йтися про додаткові 10-15% зростання. Ці додаткові обсяги обговорювалися як одне з можливих джерел завантаження газотранспортної системи України", - зазначив Новак.

Детальніше про нові газові переговори читайте у статті міністра закордонних справ України Павла Клімкіна: "Новий газовий контракт: чому Україна та Росія починають переговори у Берліні".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.