ЄС: новий контракт на транзит газу з РФ має відповідати європейському праву

Вівторок, 17 липня 2018, 16:01

Новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України після 2019 року повинен відповідати європейському праву.

Так вважає віце-президент Єврокомісії з енергетики Марош Шефчович, повідомляє "Інтерфакс".

"Майбутній контракт повинен повністю відповідати європейському праву і іншими угодами про транзит. Це піде на користь прозорості ... Це те, що, я думаю, необхідно обговорювати на експертному рівні", - сказав він.

За словами Шефчовича, він запропонує Україні та Росії провести експертні зустрічі після літніх канікул.

"Багато питань, які треба вирішити на технічному і на політичному рівні. Україні ніколи не було легко вести переговори з Росією ... Є багато недовіри і скарг, тому важливо говорити з обома сторонами і допомогти обом сторонам говорити один з одним. Це була перша зустріч і перші переговори", - додав міністр економіки і енергетики Німеччини Петер Альтмайер.

"У нас спільні інтереси. Росіяни хочуть продавати свій газ в Європі, Україна хоче отримувати мита за транзит ... Це займе деякий час, але ми повинні використовувати можливості. Ми вважаємо, що в цьому році є хороші можливості домогтися прогресу по суті", - сказав міністр.

Як повідомлялося, у вівторок 17 липня в Берліні відбувається перша тристороння зустріч щодо транзиту російського газу до Європи через територію України. Україна, ЄС та Росія домовилися розробити дорожню карту для подальших зустрічей.

Детальніше про нові газові переговори читайте у статті міністра закордонних справ України Павла Клімкіна: "Новий газовий контракт: чому Україна та Росія починають переговори у Берліні".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: