Нова іспанська субмарина виявилась завеликою для своєї бази ВМФ

Середа, 18 липня 2018, 15:09

В Іспанії спроба помістити новий підводний човен військово-морського флоту зазнала невдачі після того, як з’ясувалось, що субмарина виявилась завеликою.

Про це повідомляє BBC з посиланням на іспанські ЗМІ.

Субмарина виявилась проблемою двічі. Підводний човен S-80 був перепроектований за чималу суму – інженери були змушені виправляти минулу помилку, через яку субмарина мала проблеми з плавучістю.

Перша невдача з човном сталася у 2013 році. Тоді з'ясувалось, що його вага – на 100 тонн більша, ніж потрібно, тому він міг з легкістю занурюватися, але не виринати.

Вирішення помилки коштувала близько 14 мільйонів євро. Аби покращити плавучість субмарини, інженери вирішили видовжити її на 10 метрів.

Оригінальний дизайн, розроблений державною оборонною компанією Navantia, передбачав судно завдовжки 71 метр водотоннажністю 2200 тонн. Зараз S-80 Plus - це човен з параметрами 81 метр та 3000 тонн.

Примітно, що тепер вартість кожної субмарини S-80 "Plus" подвоїлася і наблизилась до мільярда євро.

Після усіх змін проектувальників доки не в змозі прийняти субмарину через невідповідні розміри. У результаті військово-морська база в Картахені має бути переобладнана.

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес, виступаючи на іспанському радіо, визнала, що "в проекті були недоліки". Проте вона наполягла на тому, що "вони вже виправлені і проект абсолютно життєздатний".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.