ЄС привітав скасування надзвичайного стану в Туреччині

Четвер, 19 липня 2018, 12:33

В Європейському союзі привітали завершення дії надзвичайного стану у Туреччині, але висловили стурбованість новими пропозиціями із посилення антитерористичного законодавства.

Про це йдеться у заяві речниці Європейської служби зовнішньої дії Майї Косьянчич.

"Завершення надзвичайного стану в Туреччині після спроби державного перевороту 2016 року - це приємний крок. Водночас, ми вважаємо, що прийняття нових законодавчих пропозицій, що надають владі надзвичайні повноваження, і збереження кількох обмежувальних елементів надзвичайного стану, призведе до послаблення будь-якого позитивного ефекту його припинення", - йдеться у заяві.

В ЄС висловили сподівання, що Туреччина виконає ключові рекомендації Ради Європи, Венеціанської комісії та інших відповідних інститутів та поважатиме розподіл повноважень між виконавчою владою та судовою системою.

Після припинення надзвичайного стану у Брюсселі також очікують, що Туреччина скасує всі заходи, які продовжують негативно впливати на верховенство права, незалежність судової влади та основні свободи, що лежать в основі будь-якої демократичної держави.

"Конкретні та тривалі покращення у сфері верховенства права та основних свобод залишаються важливими для перспектив відносин між ЄС та Туреччиною", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, Туреччина оголосила надзвичайний стан 21 липня 2016 року після невдалої спроби державного перевороту і сім разів продовжувала його.

На тлі закінчення надзвичайного стану керівна Партія справедливості та розвитку запропонувала новий антитерористичний закон, який в опозиції називають таким же репресивним, як і надзвичайний стан.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: