Макрон звільнив посла в Угорщині після витоку конфіденційної нотатки

Понеділок, 2 липня 2018, 11:38

Президент Еммануель Макрон змінив посла Франції в Угорщині після того, як в пресу потрапила конфіденційна записка, в якій дипломат похвалив угорського лідера Віктора Орбана за міграційну політику.

Про це пише Reuters.

Записка, яку Ерік Фурньє надіслав президенту Макрону, а також МЗС Франції і керівним органам Євросоюзу, потрапила у розпорядження відомого французького сайту Mediapart і була опублікована 18 червня.

У ній Фурньє повідомив, що вважає підхід влади Угорщини до вирішення міграційного питання "зразковим", а критику на адресу прем'єра Віктора Орбана - зловживаннями медіа.

На думку екс-посла, угорці "зуміли передбачити проблеми, що викликаються потоками нелегальних мігрантів".

Колишній посол також переконаний, що звинувачуючи Угорщину в антисемітизмі, дехто прагне відвернути увагу від "справжнього антисемітизму мусульман Франції та Німеччини".

Макрон сказав, що він не поділяє думки посла і що конфіденційна записка не представляє офіційну політику Франції.

"Якби посол сказав це публічно, він був би негайно звільнений", - сказав Макрон.

Макрон звинувачує Орбана та інших східноєвропейських лідерів у неповазі до демократичних цінностей і відмові приймати мігрантів. Макрон заявив, що підтримує запровадження фінансових санкцій проти країн, які відмовляються приймати прохачів притулку.

Угорський лідер заявив, що люди, які критикують його жорстку позицію щодо міграції, належать до неефективної "старої гвардії" Європи. У минулому році він назвав Макрона "новим хлопчиком", який не зробив багатообіцяючого старту.

Нові угорські закони дозволяють правоохоронцям стріляти по мігрантам гумовими кулями і передбачають тюремні терміни для людей, які допомагають їм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.