У прем’єра Польщі проілюстрували Волинську трагедію світлиною знищеного поляками села

фото
П'ятниця, 20 липня 2018, 11:45

Канцелярія прем’єра Польщі проілюструвала "злочини українських націоналістів" на Волині фотографією знищеного Армією Крайовою українського села Сагринь.

Про це у Facebook написав голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Канцелярія прем'єр- міністра Польщі Моравецького ілюструє "злочини українських націоналістів на Волині" фотографією знищеного вояками АК українського села Сагринь. Це та історична правда про яку так часто говорять польські політики?" - написав він.

У дописі на сторінці канцелярії польського прем’єра від 11 липня, на який посилається В’ятрович, використано світлину з архіву Інституту національної пам’яті Польщі з палаючою сільською хатою. Цю світлину було зроблено 10 березня 1944 року в селі Сагринь, що на Холмщині у Польщі.

фото з архіву ІНП Польщі
фото з архіву ІНП Польщі

Саме  9 та 10 березня 1944 року у Сагрині було розстріляно, закатовано, зарізано понад 1000 осіб, в тому числі понад 100 дітей. Це зробили тисячі добре озброєних кінних та піших бойовиків 27 Волинської дивізії польської Армії Крайової та відділів Батальйонів Хлопських під командуванням Станіслава Басая.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко 8 липня відвідав південний схід Польщі, де у неіснуючому сьогодні українському селі Сагринь урочисто відкрив Меморіал пам'яті українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.