Росія незадоволена "втягуванням" Швеції і Фінляндії в НАТО - Шойгу

Вівторок, 24 липня 2018, 19:34

Росія незадоволена тісною співпрацею Швеції і Фінляндії з НАТО і вважає, що таке розширення підриває глобальну безпеку.

Про це заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, повідомляє Інтерфакс.

"Викликає занепокоєння втягування в натівські структури Фінляндії та Швеції. У травні підписаний договір, що передбачає їх повноправну участь в навчаннях альянсу і можливість використання його систем управління військами та зброєю. Натомість НАТО отримало безперешкодний доступ в повітряний простір і територіальні води цих країн", - сказав Шойгу.

Російський міністр додав, що такі кроки "ведуть до руйнування існуючої системи безпеки в світі".

За словами Шойгу, НАТО цілеспрямовано посилює військову активність у Східній Європі та постійно підвищується інтенсивність заходів підготовки альянсу.

Як відомо, після агресії РФ в Україні та анексії Криму НАТО дійсно зміцнює свій східний фланг. Зокрема, у країнах Балтії та в Польщі розгорнуті багатонаціональні батальйони.

Крім того, лідери країн НАТО затвердили нову ініціативу "Чотири тридцятки" з посилення здатності силового блоку швидко реагувати на загрози.

План передбачає, що до 2020 року НАТО матиме 30 механізованих батальйонів, 30 повітряних ескадрилій та 30 бойових суден, готових до використання протягом 30 днів або менше.

Також створюються два нових командних центри: нове об’єднане командування в Атлантиці буде розміщуватися Норфолку, у Сполучених Штатах. Командування з логістики буде базуватися в німецькому Ульмі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.