КС Польщі ще не визначив, коли оприлюднить оцінку закону про ІНП

П'ятниця, 27 липня 2018, 07:45

Конституційний суд Польщі ще не визначив дату, коли може бути оприлюднено рішення щодо  оцінки конституційності так званої "української" поправки в законі про Інститут національної пам’яті (ІНП) Польщі.

Про це йдеться у відповіді прес-служби КС Польщі на запит власного кореспондента Укрінформу.

"Термін засідання у справі, про яку ви запитуєте, не визначено", - йдеться у відповіді КС Польщі.

У суді повідомили, що ця справа є "предметом наради суддів, які приймають рішення".

"Нарада суддів, які приймають рішення, є таємною, а тому інформація, яка там обговорюється, не підлягає оприлюдненню", - зазначили у КС Польщі.

Як інформувалося, у січні польський парламент проголосував за скандальний закон про ІНП, що викликав протести з боку України, Ізраїлю та США. В лютому президент Дуда попросив КС Польщі оцінити конституційність окремих положень цього закону, зокрема визначень у цьому законі "український націоналіст" та "східна Малопольща".

Наприкінці червня польський парламент змінив, а президент Дуда підписав нову версію закону про ІНП країни. У ній змінено положення, які найбільше критикував Ізраїль та США. Зокрема, скасовано пункт щодо кримінального переслідування осіб за "публічне і всупереч фактам" звинувачення Польщі і польського народу у злочинах нацистів у роки Другої світової війни.

Натомість у законі поки що залишається "українська" поправка, яка передбачає згадку про "злочини українських націоналістів і членів українських формацій, які були колаборантами німецького третього рейху", а також визначення, чим є "злочини українських націоналістів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.