Голову Українського товариства Польщі можуть виключити з комітету ІНП у Любліні

Четвер, 26 липня 2018, 14:13

Голову Українського товариства Польщі Григорія Купріяновича можуть виключити з Комітету захисту пам’яті боротьби та мучеництва при Інституті національної пам’яті у Любліні.

Про це повідомляє портал Onet.

Купріянович став членом комітету в результаті рішення президента ІНП Ярослава Шарка у 2017 році. Зараз в Інституті нацпам'яті чекають рішення щодо початку слідства стосовно голови Українського товариства. Якщо таке сліство розпочнуть, його виключать з ІНП.

Зараз Купріянович лишається членом комітету, однак його відставки вимагають інші члени, зокрема, Анджей Мазурек. Він вважає, що після заяв у Сагрні Купріяновичу не місце в ІНП.

Нагадаємо, польський Інститут національної пам’яті вирішив оцінити заяви голови Українського товариства в Польщі Григорія Купріяновича після слів люблінського воєводи Пшемислава Чарнка про можливість скоєння ним злочину.

Чарнек повідомив, що він звернеться до прокуратури із заявою, у якій попросить вивчити слова голови Українського товариства Григорія Купріяновича, які він сказав під час пам’ятних заходів із вшанування українців у селі Сагринь, вбитих там під час акції, проведеної у 1944 році польським збройним підпіллям. Крім того, він сказав, що недільні урочистості в Сагрині – "це одна велика провокація".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.