Білорусь: дивізія США в Польщі підвищить рівень воєнної небезпеки

Вівторок, 3 липня 2018, 11:22

Плани Польщі розмістити на своїй території бронетанкову дивізію і військову базу США підвищують рівень воєнної небезпеки в регіоні.

Про це заявив посол Білорусі в Росії Ігор Петришенко для "РИА Новости".

"Цей захід не несе безпосередньої загрози для Білорусі, але як будь-яка військова активність біля наших кордонів і збільшення числа військових контингентів підвищує рівень воєнної небезпеки. Безумовно, ми враховуємо цей фактор і в національному військовому будівництві, і у військовому співробітництві у форматах Союзної держави і ОДКБ", - сказав він.

Дипломат зазначив, що Варшава самостійно несе відповідальність за це рішення. Також посол заявив, що тема російської бази в Білорусі на сьогодні неактуальна.

Раніше європейське видання газети Politico з посиланням на документи, оприлюднені міністерством оборони Польщі, повідомило, що Польща висловила готовність виділити до $2 млрд зі свого бюджету для фінансування постійної військової бази США на своїй території. Міністерство оборони США допустило збільшення свого військового контингенту в Польщі. Москва заявила, що готова реагувати на розширення інфраструктури НАТО до кордонів РФ.

Зараз в рамках операції Atlantic Resolve в Польщі на ротаційній основі розміщується американська танкова бригада чисельністю близько 3,5 тисячі військовослужбовців. Вони мають у своєму розпорядженні 400 гусеничних машин, 900 одиниць колісної техніки, включаючи 87 танків Abrams і 18 самохідних 155-міліметрових гаубиць Paladin.

Ще цьогоріч у Польщі має почати працювати американська протиракетна база, що повинна захистити від обмеженої ракетної атаки балістичних ракет на територію країни та частину європейського простору НАТО. Водночас це один з головних елементів системи союзницької протиракетної оборони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.