Путін прагне обміняти успіх у Сирії на угоду з США щодо України – ЗМІ

Вівторок, 31 липня 2018, 15:44

Президент Росії Владімір Путін прагне використати військові успіхи в Сирії для укладення угоди з США щодо України.

Про це пише Аljazeera.

Після поразки угруповання "Ісламська держава", крім бажання стримати Іран, у Сполучених Штатів залишилося не так багато реальних інтересів в Сирії. Росія ж розглядає Іран як важливого партнера у своїй сирійській кампанії, без якого вся ідея військового втручання не розглядалася, йдеться у матеріалі.

Іран допоміг Росії досягти загальних цілей, зокрема перемогти підтримуваних Заходом повстанців у Сирії, перешкодити Туреччині і арабським країнам Перської затоки виграти війну в Сирії і помститися за те, що Путін вважає майстерним планом обману Заходу втрутитися в Лівії і позбутися російського союзника, зазначається у статті.

Після цього інтереси двох союзників - РФ та Ірану - почали розходитися. Росія хоче використовувати свої сирійські завоювання як розмінну монету з США, щоб дістатися до найбільш фундаментальних питань: України і економічних санкцій. Іран хоче підсилити свою військову присутність в Сирії задля створення стримуючого фактора проти можливого нападу США або Ізраїлю на нього.

По мірі того, як США та Ізраїль проявляють все більшу рішучість витіснити Іран з Сирії, роль Путіна стає все більш вирішальною, вважає автор.

"Якщо він вирішить співпрацювати, позиція Ірану стане слабкою. Якщо він вирішить зберегти свій союз з Іраном, то зусилля Вашингтона і Тель-Авіва щодо ослаблення впливу Ірану, швидше за все, проваляться. Очевидно, що у Путіна є ключ до цього питання. Зараз він, схоже, не зацікавлений в угоді "Іран за Сирію". Він, схоже, готовий прийняти порядок денний США та Ізраїлю тільки в тому випадку, якщо формула буде перетворена в "Іран за Україну". Поки він не дістанеться туди, Іран залишиться в Сирії, нехай навіть в декількох кілометрах від кордону з Ізраїлем", - йдеться у матеріалі.

Президент Сирії Башар Асад за вирішальної допомоги Росії та Ірану відновив контроль над більшістю сирійських територій, захоплених повстанцями з 2011 року, коли в країні почалася війна. На північному заході Сирії залишився останній опорний пункт повстанців.

Сполучені Штати раніше пригрозили, що здійснять "тверді і належні заходи" у відповідь на порушення сирійським урядом перемир'я, але повстанці заявили, що США сказали їм не чекати ніякої американської військової підтримки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.