Іран викликав європейських послів через арешт свого дипломата за підготовку вибуху в Парижі

Четвер, 5 липня 2018, 09:45

Міністерство закордонних справ Ірану викликало послів Франції і Бельгії, а також повіреного у справах Німеччини, щоб висловити протест у зв'язку з арештом іранського дипломата в Німеччині.

Про це пише RFE/RL.

Бельгійська влада звинуватила Асадоллу Асаді, затриманого 1 липня за ордером ЄС, у тому, що він брав участь у плануванні теракту на зустрічі іранських опозиційних груп у Парижі.

Заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі заявив викликаним європейським дипломатам про непричетність Асаді і Тегерана до інциденту. Він закликав негайно звільнити Асаді з огляду на його дипломатичну недоторканність. У МЗС звинуватили опозиційну організацію "Моджахеди іранського народу", базовану в Парижі, у причетності до планування вибуху на своєму ж мітингу.

Австрія заявила, що позбавляє Асаді, радника в посольстві Ірану у Відні, дипломатичного імунітету через його можливу причетність до планування нападу.

Австрійський канцлер Себастьян Курц закликав президента Ірану Хасана Рухані, який відвідував Відень, пояснити інцидент, однак той не дав коментарів.

Франція і Німеччина висилають двох осіб, зокрема іранського дипломата, у Бельгію, де їх звинуватили у змові з метою вчинити теракт на мітингу іранської опозиції на околиці Парижа, повідомили судові джерела Reuters.

Бельгія вже веде розслідування щодо двох бельгійців іранського походження, які перебувають під арештом.

У затриманих виявили необхідне для виготовлення бомби обладнання включно з 500 грамами вибухової речовини TATP та детонатором. Їм висунули обвинувачення у спробі терористичного вбивства та підготовці терористичного злочину.

Кілька колишніх європейських і арабських міністрів, а також адвокат Дональда Трампа Руді Джуліані, взяли участь у засіданні іранських опозиційних груп у вигнанні, які прагнуть покласти край владі шиїтського мусульманського духовенства в Ірані. На заході були присутні 25 тисяч людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.