Меркель закликає вжити заходів щодо "агресивних тенденцій" Ірану

Четвер, 21 червня 2018, 15:01

Європейські держави поділяють стурбованість з приводу програми балістичних ракет Ірану і закликають вжити заходів щодо його "агресивних тенденцій" на Близькому Сході.

Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель, передає Reuters.

"Агресивні тенденції Ірану потрібно не лише обговорити, але й терміново ухвалити необхідні рішення", - сказала вона після зустрічі з королем Йорданії Абдаллою. 

Меркель зазначила, що Європа стурбована присутністю Тегерана в Сирії і його роллю у війні в Ємені.

Абдулла заявив, що на Близькому Сході не може бути миру без палестинської держави зі столицею в Єрусалимі.

Сполучені Штати готують новий мирний план, який ще не оприлюднено, але вже обурив палестинців визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю.

Європейські держави, які підписали ядерну угоду з Іраном 2015 року, досі підтримують її. Іран каже, що питання балістичних ракет і його участі у війнах на Близькому Сході, не підлягають обговоренню.

За угодою зі США, Францією, Німеччиною, Великою Британією, Росією і Китаєм, Іран суворо обмежив потужності зі збагачення урану, щоб запевнити держави у тому, що він не використовується для розробки ядерних бомб.

В обмін Іран отримав послаблення санкцій, більшість з яких були скасовані у січні 2016 року. 

Вашингтон оголосив про вихід США з угоди. Згодом США розширили персональні санкції проти Ірану. Іран вирішив відновити збагачення урану у більших масштабах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.