Іран назвав безглуздими умови США для нової ядерної угоди і висунув 15 вимог

Четвер, 21 червня 2018, 13:32

Вимоги США для відновлення діалогу щодо ядерної угоди з Іраном є абсурдними.

Про це написав глава Міністерства закордонних справ Ірану Джавад Заріф, відповідна заява опублікована на сайті відомства.

Державний секретар США Майк Помпео у травні пригрозив запровадити найсильніші в історії санкції проти Тегерана, якщо його уряд не змінить курс. Помпео склав список з 12 "основних вимог" до Ірану.

"12 вимог пана Помпео до Ірану особливо безглузді на тлі того, що адміністрація США сама стає все більш ізольованою на міжнародному рівні через свої спроби підірвати дипломатію і багатополярність світу", - йдеться у заяві.

За словами Заріфа, заява Помпео з вимогами до Ірану була або проігнорована, або сприйнята негативно більшістю країн. Іранський МЗС склав свій список з 15 вимог вимог до Вашингтона.

Тегеран вимагає від США поваги до незалежності і суверенітету Ірану. США також слід відмовитися від політики "звернення до погроз або використання сили". Глава іранського зовнішньополітичного відомства закликав уряд США "відкрито визнати невиправдані і незаконні дії проти громадян Ірану в минулі десятиліття".

"Влада США повинна припинити постійну економічну агресію проти громадян Ірану, яка тривала протягом минулих чотирьох десятиліть", - йдеться в заяві.

Він закликав США скасувати санкції, відкликати закони, "спрямовані на перешкоджання нормальному розвитку Ірану" і компенсувати "іранському народові величезні втрати для іранської економіки і народу".

Європейські держави, які підписали угоду, досі підтримують її, але мають побоювання з приводу програми балістичних ракет Ірану і його впливу на Близькому Сході. Іран каже, що ці два питання не підлягають обговоренню.

За угодою зі США, Францією, Німеччиною, Великою Британією, Росією і Китаєм, Іран суворо обмежив потужності зі збагачення урану, щоб запевнити держави у тому, що він не використовується для розробки ядерних бомб.

В обмін Іран отримав послаблення санкцій, більшість з яких були скасовані у січні 2016 року. 

Вашингтон оголосив про вихід США з угоди. Згодом США розширили персональні санкції проти Ірану.  Іран вирішив відновити збагачення урану у більших масштабах

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.