Ізраїльська приватна розвідка таємно "слухала" НУО під час виборчої кампанії в Угорщині

Понеділок, 9 липня 2018, 14:56

Ізраїльська приватна розвідувальна компанія Black Cube прослуховувала неурядові організації Угорщини під час виборчої кампанії з грудня 2017-го по березень 2018-го з метою зібрати компромат для вигоди прем'єр-міністра країни Віктора Орбана.

Про це пише Politico.

Записи, спочатку опубліковані в березні, днями зникли з веб-сайту контрольованої угорським урядом газети Magyar Idők після того, як Politico повідомило, що їх зробила саме Black Cubе.

За словами колишнього співробітника Black Cube і людини зі знанням внутрішньої роботи компанії, вона брала участь у кампанії з дискредитації НУО напередодні квітневих виборів в Угорщині.

Всі статті, що стосуються записів, були відсутні на сайті Magyar Idők протягом вихідних, у той час як інші частини архівів газети залишалися доступними.

Вранці 9 липня, після повідомлень в незалежних угорських ЗМІ про те, що записи зникли, Magyar Idők зробив попередження — зокрема червоний банер у верхній частині своєї домашньої сторінки — і заяву про те, що він ніколи не знімав ніяких статей.

Редактори газети написали, що їхній сайт зазнав технічного збою, в результаті чого сторінка була тимчасово недоступною, а пізніше деякі старі статті також були недоступні.

"Редактори Magyar Idők Online відкидають всі необґрунтовані спекуляції", - йдеться в заяві.

Незабаром, після опублікування заяви, записи і відповідні статті знову з'явилися на веб-сайті.

Як відомо, парламент Угорщини схвалив пакет законопроектів, які криміналізують частину допомоги нелегальним мігрантам та звужують можливості для діяльності неурядових організацій.

Партія Орбана здобула переконливу перемогу на парламентських виборах у квітні, ведучи кампанію проти мільярдера Джорджа Сороса і ліберальних неурядових організацій, які він підтримує. Орбан звинувачує Сороса в заохоченні масової імміграції, щоб "підірвати" Європу. За дев'ять днів до загальних виборів Орбан заявив, що має список з 2000 осіб, яким заплатили, щоб повалити його уряд та дозволити напливу мігрантів у країну.

Два провідних європейських правозахисних органи , Рада Європи та Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), розкритикували новий угорський закон як "свавільний" і невизначений та заявили, що він суперечить європейському законодавству.

Комітет Європейського парламенту проголосував за відкриття санкційної процедури проти Угорщини через порушення урядом прем'єр-міністра Віктора Орбана фундаментальних цінностей ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: