ЄС про війну в Україні: це агресія, напад армії РФ триває від лютого 2014 року

Понеділок, 9 липня 2018, 17:08

Європейський союз дав згоду на жорсткі формулювання щодо російської агресії проти України.

Про це йдеться у спільній заяві саміту Україна-ЄС, текст якої є у розпорядженні "Європейської правди".

У документі, який був оприлюднений за підписами президентів України, Єврокомісії та Європейської ради, наведене чітке визначення дій Росії проти України. При цьому лідери ЄС погодилися, що напад РФ на Україну розпочався ще в лютому 2014 року, тобто від початку збройної анексії Криму. 

"Ми знову рішуче засуджуємо явне порушення суверенітету і територіальної цілісності України внаслідок агресії з боку Збройних сил Росії, що триває від лютого 2014 року", - йдеться у документі (англійська версія звучить як "acts of aggression by the Russian armed forces since February 2014").

В ЄС вкотре підтвердили політику невизнання незаконної анексії. Окремим пунктом представники Євросоюзу виділили засудження побудови Кримського мосту без необхідних консультацій із Україною.

"Ми продовжуємо засуджувати незаконну анексію Криму і Севастополя Російською Федерацією, проведення виборів на незаконно анексованому півострові та погіршення становища з правами людини на цій території. Ми також засуджуємо будівництво мосту через Керченську протоку без згоди України, подальшу мілітаризацію півострова, Чорного та Азовського морів", - йдеться у документі.

Необхідно зауважити, що текст цієї заяви перед оприлюдненням був схвалений всіма 28 країнами-членами ЄС.

Детальніше про схвалений документ читайте на сайті Європравди у публікації: "Росія - агресор, але з корупцією треба боротися: повний текст заяви саміту Україна-ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.