Брюссель підтвердив, що вірить у надійність української ГТС

Понеділок, 9 липня 2018, 17:16

Європейський Союз підтверджує, що Україна повинна відігравати стратегічну роль країни-транзитера газу на тлі побоювань щодо транспортування газу з РФ після 2019 року.

Про це йдеться у спільній заяві саміту Україна-ЄС, текст якої є у розпорядженні "Європейської правди".

"Ми підтвердили роль України як стратегічного транзитера газу, що забезпечує доступне, безпечне та надійне постачання газу в ЄС", - наголошується у заяві.

"У цьому контексті ми підтвердили нашу готовність включитися в тристоронній процес, що проходитиме за сприяння Єврокомісії, щодо домовленостей про контракт з транзиту газу до ЄС (з РФ до європейських споживачів -ЄП) після 2019 року", - зазначається у документі.

Нагадаємо, тристороння зустріч щодо майбутнього транзиту газу за участю представників ЄС, Росії та України призначена на 17 липня в Берліні.

З ініціативою проведення переговорів з питання транзиту російського газу через Україну після 2019 року раніше виступив віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович. На його переконання, переговори України, Росії та Євросоюзу мають бути сфокусовані на встановленні термінів нової угоди й основних параметрів транзиту.

Єврокомісія займає позицію, що Україна має залишатися важливою транзитною країною після завершення 1 січня 2020 року контракту з "Газпромом".

Детальніше про схвалений документ читайте на сайті Європравди у публікації: "Росія - агресор, але з корупцією треба боротися: повний текст заяви саміту Україна-ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.