У парламенті Молдови запропонували прийняти "список Магнітського"

Середа, 1 серпня 2018, 07:59

Група депутатів парламенту Молдови від Ліберально-демократичної партії і Народної європейської партії зареєструвала законопроект, який передбачає застосування у країні положень "списку Магнітського".

Про це повідомляє Newsmaker.

"Закон Магнітського" для Молдови розробила група впливових молдавських НУО - Transparency International Moldova, IDIS Viitorul, Community WatchDog.MD, CPR, PromoLex і CRJM. Вони вважають, що молдовська влада занадто довго почувається безкарною за ті злочини, які скоїли і продовжують здійснювати.

Автори поправок пропонують заборонити в'їзд до Молдови особам, які замішані в позасудовому переслідуванні, насильстві та інших порушеннях прав і свобод людини щодо громадян Молдови та інших країн.

Крім того, закон "Про режим перебування іноземців в Молдові" пропонується доповнити так званим списком Магнітського, в якому фігурують 49 російських громадян. Їм, а також громадянам інших країн, які порушують права людини або замішаним в корупції, пропонується заборонити в'їзд до Молдови. Якщо у них виявиться і молдавське громадянство, його відкличуть.

Якщо злочини такого характеру вчинені на території Молдови, то в'їзд тим, хто їх скоїв, обмежать на термін від п'яти до десяти років, залежно від тяжкості злочину.

Крім того, на них накладуть фінансові санкції - заборонять користуватися молдавською банківською системою.

За задумом авторів, головна мета законопроекту - обмежити в'їзд на територію Молдови осіб, які включені в "глобальний список Магнітського", не допустити їх до банківської системи країни, відкликати або заборонити отримання молдавського громадянства і накласти арешт на їх майно на території Молдови.

"Закон Магнітського" отримав свою назву за ім'ям загиблого в 2009 році в російській в'язниці юриста Сергія Магнітського.

Він розкрив фінансові махінації російських посадових осіб і громадян, в результаті яких було присвоєно 260 млн доларів з грошей платників податків. Магнітський був затриманий, провів 358 днів в ув'язненні і був підданий тортурам, а потім помер у в'язниці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: