Затримання роботодавця Магнітського в Іспанії: Інтерпол не давав ордеру на арешт

Середа, 30 травня 2018, 17:55

Міжнародна кримінальна поліція Інтерпол ніколи не видавала ордер на розшук і тимчасове затримання Вільяма Браудера, засновника фонду Hermitage Capital, в якому працював юрист Сергій Магнітський.

Відповідну заяву організація опублікувала в своєму Twitter.

"Немає і ніколи не було червоного повідомлення (ордеру на арешт. - Ред.) для Білла Браудера. Пана Браудера не розшукують по каналах Інтерполу", - йдеться в заяві організації.

Зранку у середу Браудер повідомив про своє затримання у Мадриді за запитом Росії і навіть розмістив фотографію на задньому сидінні поліцейського автомобіля. Однак через декілька хвилин Браудера відпустили, оскільки з’ясувалося, що ордер на арешт, виданий російською владою за ухилення від сплати податків, був юридично недійсним.

Браудер був одним з ініціаторів прийняття в США і Канаді "актів Магнітського". Ці закони названі на честь юриста компанії Hermitage Capital Сергія Магнітського. Він розкрив фінансові махінації російських посадових осіб і громадян, в результаті яких було присвоєно 260 млн доларів з грошей платників податків. Магнітський був затриманий, провів 358 днів в ув'язненні і був підданий тортурам, а потім помер у в'язниці.

Російська влада звинувачує главу фонду Hermitage Capital у фінансових махінаціях і ухиленні від сплати податків. Він був заочно арештований.

Росією неодноразово направлялися в Інтерпол запити про затримання Браудера, однак Генеральний секретаріат служби заявляв про неможливість його виконання, вважаючи переслідування політично мотивованим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.