Італійське судно могло незаконно повернути сотню мігрантів до Лівії - ООН

Середа, 1 серпня 2018, 10:33

ООН заявила у вівторок, що рятувальна операція, в ході якої італійське буксирне судно врятувало понад 100 мігрантів і повернуло їх до Лівії, могла порушити міжнародне право.

Про це повідомляє Euractiv.

Представник агентства ООН з міграції заявив, що агенція не може встановити місце порятунку мігрантів, що є ключовим для дотримання їхніх прав. Інші сторони, причетні до справи, надають суперечливі свідчення про інцидент, в тому числі стосовно того, де все сталося.

За даними іспанської благодійної організації Proactiva, італійський буксир Asso 28 врятував у понеділок 108 мігрантів у міжнародних водах та повернув їх до Лівії, звідки вони прибули.

Якщо це так, то такий крок порушує міжнародне право, відповідно до якого люди, врятовані в міжнародних водах, не можуть бути повернуті в місце, де їх життю загрожує небезпека. І ООН, Європейський Союз визнають Лівію небезпечною країною.

Берегова охорона Італії спершу заявила у вівторок, що порятунок координувався лівійською береговою охороною. Пізніше з'ясувалося, що операція була проведена в так званій зоні пошуку і порятунку Лівії. Ця зона не є чітко визначеною, проте вважається, що вона виходить далеко за межі національних вод Лівії.

Представник агентства ООН з міграції заявив, що агентство продовжує розслідування цієї справи. Він відзначив, що за першою версією лівійців рятувальна операція була проведена "невідомим судном". Потім лівійці змінили версію, заявивши, що рятувальний човен був лівійським.

Глава гуманітарної місії Open Arms Фабріціо Гатті спростував лівійську версію, заявивши, що член екіпажу Asso 28 повідомив йому про проведення рятувальної операції італійським човном, який повернув мігрантів до Лівії. За його словами, у нього є запис бесіди.

За даними Marine Traffic, інформаційної служби із визначення пересування суден, Asso 28 зараз перебуває у порту Тріполі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.