ЗМІ: уряд Придністров'я скаржиться через реакцію Москви на реінтеграцію з Молдовою

Середа, 15 серпня 2018, 14:57

"Президент" невизнаного Придністров'я Вадим Красносельський у приватних бесідах скаржиться, що Росія незадоволена посиленням реінтеграції регіону з Молдовою.

Про це пише Delfi з посиланням близьке до уряду ПМР джерело, яке на побажало залишитися неназваним.

"У нас за останні роки експорт до Євросоюзу зайшов за 60%, це набагато, набагато більше, ніж в Росію. В уряді всі дуже стурбовані цими цифрами, думають, як їх вирівнювати. Але президент скаржиться в приватних бесідах, що для росіян ми тепер молдавани!" - розповів співрозмовник.

У Красносельського дещо інші офіційні цифри, але тенденція до ослаблення економічних зв'язків з Росією простежується теж.

За його даними, структура експорту "республіки" виглядає так: Митний союз — 12%, Європейський союз — 38%, інші країни — 50%.

Останніми роками сталися численні зміни у відносинах між Молдовою та невизнаною республікою: відновлено телефонний зв'язок і залізничне сполучення між Кишиневом і Тирасполем, Кишинів почав визнавати дипломи Придністровського державного університету, молдавські фермери знову працюють на спірних землях під Дубоссарами, на Придністров'я поширилася зона вільної торгівлі з ЄС, тому що ПМР стала частиною молдавського угоди про асоціацію та вільну торгівлю з Євросоюзом.

Нагадаємо, на території придністровського регіону розквартировано понад півтори тисячі військовослужбовців Росії, а на військових складах у селі Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів та авіабомб.

Парламент Молдови схвалив декларацію з вимогою вивести російські війська з території невизнаного Придністров’я.

22 червня Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію про виведення російських військ з придністровського регіону.

У документі міститься заклик до РФ "в повній відповідності до правил, беззастережно і невідкладно завершити виведення оперативної групи російських Збройних сил з території Придністров'я у відповідності до зобов'язань, взятих на Стамбульському саміті ОБСЄ 1999 року".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: