Київ вимагає роз’яснень у Будапешта через створення посади уповноваженого по Закарпаттю

Четвер, 2 серпня 2018, 10:53

МЗС України вимагає пояснень від Будапешта у зв'язку з його рішенням створити посаду урядового уповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області.

Відповідну ноту було вручену тимчасово повіреному у справах Угорщини в Україні Ласло Папу, повідомили в українському МЗС.

"Угорському дипломату також було вручено ноту з вимогою надання офіційних роз’яснень у зв’язку з рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну, оскільки до сфери компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України", - заявили у міністерстві.

Посаду урядового уповноваженого обійме Іштван Грежа, який до цього теж опікувався угорсько-українськими відносинами, проте на посту уповноваженого з питань координування співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю України.

Як повідомлялось, МЗС викликало угорського дипломата у зв'язку зі скандальними заявами угорського прем’єра Віктора Орбана.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, виступаючи 28 липня в університеті в Румунії, висловив сумнів щодо реалістичності прагнень України стати членом ЄС і НАТО. За його словами, на заваді стоятиме бажання Росії відновити старий порядок.

В уряді жорстко відреагували на заяву Орбана про Росію та вступ України до НАТО і ЄС.

Читайте на також на сайті ЄвроПравди: "Україна без шансів у ЄС та НАТО: деталі скандальної промови Орбана про стратегію Угорщини".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.