Ґвалтовані священиками ірландці очікують на візит Папи зі скепcисом

Понеділок, 20 серпня 2018, 18:29

Папа Франциск здійснить перший за майже за 40 років папський візит до Ірландії цими вихідними.

Про це пише Reuters.

Ендрю Медден став першою відомою жертвою сексуального насильства над дітьми з боку церковників в Ірландії, публічно сказавши про це 1995 року. Він докладно розповів, як, будучи 12-річним хлопчиком, він страждав близько двох з половиною років від жорстокого поводження з боку свого парафіяльного священика.

Протягом наступних 15 років сталася низка подібних історій, а державні розслідування виявили масове сексуальне насильство і замовчування, які підірвали становище церкви в колись стійко римсько-католицькій країні.

"Я не хотів бути тут і дивитися, як люди розмахують прапорами після всього, що зробила ця церква. Дивитися, як цю установу вітають, коли є так багато запитань без відповідей, мені було б огидним", - сказав Медден, який буде в Римі, коли Папа Римський звернеться до очікуваного півмільйона осіб в Дубліні в неділю.

Ендрю Медден
Ендрю Медден
Reuters

"У мене немає ніяких очікувань, що Папа скаже правду про те, що знав Ватикан, і що він знає про все, що було приховано. У нього було достатньо часу, щоб адекватно відреагувати на те, що відбулося в цій країні і в інших місцях", - каже Медден.

Багато з тих, хто пережив подібне насильство, поділяють скептицизм Меддена і обурені тим, що проблема жорстокого поводження, яка в Ірландії поширювалася на поводження з жінками і дівчатками в горезвісних пральнях Магдалини і католицьких будинках матері і дитини, не є центральним питанням у планах Папи.

Коли дублінський архієпископ Діармуід Мартін сказав раніше цього місяця, що "у Папи надто мало часу", щоб під час його дводенного візиту зустрітися з людьми, які пережили насильство католиків, піднялася люта реакція від тих, хто постраждав.

Ватикан каже, що не вносить зустрічі Папи Римського з жертвами сексуального насильства в його розклади поїздок. Коли він зустрічався з жертвами жорстокого поводження під час поїздок, таких як до Чилі в січні і Філадельфії в 2015 році, про них повідомляли вже після того, як вони закінчилися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: